Διαδικασίες ασφαλείας εν πλω

Είτε σαλπάρετε για υπερωκεάνειο ταξίδι είτε για κάποιο κοντινό ελληνικό νησί, μερικά μίλια μόλις μακριά, μόλις λυθεί ο τελευταίος κάβος είστε μόνοι με την θάλασσα.

Αν, ο μη γένοιτο, κάποιος πέσει στη θάλασσα, δεν θα φανεί ελικόπτερο διάσωσης πριν από μια ώρα τουλάχιστον, στην καλύτερη περίπτωση.

Αν πιάσει φωτιά το σκάφος σας θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε πριν επεκταθεί, χωρίς να περιμένετε την πιθανή έλευση κάποιου πυροσβεστικού σκάφους.

Και η λιμενική αστυνομία δεν θα ασχοληθεί με τον ατζαμή οδηγό που σας χτύπησε βγαίνοντας από το λιμάνι γιατί δεν γνώριζε καλά τις προτεραιότητες στην θάλασσα.

Επειδή λοιπόν πλήρωμα και επιβάτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε απρόοπτο εκ των ενόντων, είθισται να γίνεται μια σύντομη ενημέρωση ασφαλείας πριν να σαλπάρει ένα ιστιοφόρο σκάφος ή μηχανοκίνητο cruiser.

Μεταξύ των θεμάτων που παρουσιάζονται είναι και τα εξής:

Άνθρωπος στη θάλασσα: Θυμηθείτε ότι δεν μπορεί να πέσει μόνο κάποιος άπειρος επιβάτης στη θάλασσα, μπορεί να βρεθεί και ο σκίπερ ή κάποιο μέλος του πληρώματος. Ρίξτε σε όποιον έπεσε στην θάλασσα το σωσίβιο του σκάφους ή ο,τιδήποτε επιπλέει και φωνάξτε του να γαντζωθεί σε αυτό. Ένα μέλος του πληρώματος ή ένας επιβάτης πρέπει να μην τον αφήσει από τα μάτια του ούτε στιγμή. Όποιος βρίσκεται στο τιμόνι πρέπει να οδηγήσει το σκάφος μέχρι εκεί που επιπλέει και να το σταματήσει, ώστε να τον ανεβάσουν οι υπόλοιποι στο σκάφος, όπου πρέπει να του δοθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Πυρκαγιά εν πλω: Κλείστε άμεσα την πηγή του καυσίμου. Καλύψτε τη φλόγα ή χρησιμοποιείστε τον πυροσβεστήρα. Για φωτιά σε υγρό καύσιμο, όπως λάδι σε ένα τηγάνι για παράδειγμα, μην ρίξετε νερό, αλλά πνίξτε την φωτιά με μια πετσέτα ή ένα ρούχο. Αν η φωτιά έχει επεκταθεί σε κάτι στερεό, όπως ξύλο, βρέξτε το με νερό.

Πρόβλημα στη μηχανή: Ελέγξτε προσεκτικά αν έχει μπλεχτεί κάτι στην προπέλα. Ελέγξτε τη στάθμη καυσίμων στη δεξαμενή. Ελέγξτε τις ασφάλειες, τη μπαταρία και τη μίζα.