Εάν πρόκειται να εργαστείτε στον τομέα της ναυτιλίας ή αν απλά σας ενδιαφέρει ότι έχει σχέση με την θάλασσα, πιθανόν να θέλετε να μάθετε ποια είναι τα διαφορετικά είδη σκαφών που πλέουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς της οικουμένης.

Μπορεί να συναντήσετε κάθε είδους σκάφος στα ταξίδια σας και είναι χρήσιμο να μπορείτε να τα ξεχωρίζετε όταν τα δείτε εν πλω. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τους διαφορετικούς κανονισμούς ασφαλείας που τηρούνται για κάθε τύπο σκάφους.

Αν σκέφτεστε να εργαστείτε ως ναυτικός, πρέπει να ξέρετε τις ιδιαιτερότητες κάθε είδους σκάφους και σίγουρα αξίζει να κάνετε την έρευνά σας προτού υποβάλλετε αίτηση για δουλειά. Για παράδειγμα, η εργασία σε ένα αλιευτικό σκάφος είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από την εργασία σε ένα φορτηγό πλοίο.

Οι ειδικοί της ναυτιλίας και οι έμπειροι ναυτικοί σίγουρα μπορούν να ξεχωρίζουν τους διάφορους τύπους σκαφών. Εάν είστε νέοι στον τομέα, τότε εδώ είναι μερικοί από τους κύριους τύπους πλοίων που ενδεχομένως συναντήσετε στα ταξίδια σας.

1. Επιβατηγά πλοία

Ως επιβατηγά πλοία ορίζονται τα πλοία που μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους από 12 επιβάτες. Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας. Υπήρξαν πολλά δυστυχήματα με επιβατηγά πλοία τον τελευταίο καιρό, και οι κανόνες και οι κανονισμοί ενημερώθηκαν σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ασφάλεια. Οι επιβάτες πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν σε ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον.

5. Αλιευτικά σκάφη

Τα αλιευτικά σκάφη είναι πλοία σχεδιασμένα να αλιεύουν ψάρια και άγρια θαλάσσια πανίδα. Χρησιμοποιούνται για αναψυχή αλλά και για εμπορικούς σκοπούς. Εάν σκέφτεστε να εργαστείτε σε ένα αλιευτικό σκάφος τότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εργασία. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), καταγράφονται περίπου 24.000 θάνατοι σε αλιευτικά σκάφη κάθε χρόνο. Όλα τα πλοία που πλέουν σε διεθνή ύδατα πρέπει να εγκαταστήσουν ένα ECDIS. Η ηλεκτρονική απεικόνιση χαρτών και τα πληροφοριακά συστήματα μπορούν να βοηθήσουν τον καπετάνιο ενός αλιευτικού σκάφους να αποφύγει τον κακό καιρό και να βρει τους καλύτερους ψαρότοπους.