Δέκα Συμβουλές για Ονειρεμένη Ιστιοπλοΐα στην Ελλάδα

Οι διακοπές με ιστιοφόρο είναι για τους περισσότερους ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Όλος ο χειμώνας περνά με σχέδια και προετοιμασίες, περιμένοντας το καλοκαίρι. Όταν φτάσει η μεγάλη στιγμή, κανείς δε θέλει να απογοητευτεί.

Η Ελλάδα είναι μια πραγματικά πανέμορφη χώρα, ιδανική για ιστιοπλοΐατο καλοκαίρι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να προσέξει ο επίδοξος ιστιοπλόος.

Όσοι ασχολούνται με την θάλασσα γνωρίζουν ότι πολλά μπορούν να πάνε στραβά σε ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι. Είναι καλύτερα να προβλέψει κανείς κάποια κοινά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, ώστε να είναι προετοιμασμένος για την αντιμετώπισή τους.

1. Είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά το συμβόλαιο ναύλωσης και να συμφωνήσετε με τους όρους του πριν υπογράψετε, ώστε να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση με τον πλοιοκτήτη.

2. Όταν έλθει η ώρα να επιβιβαστείτε, ακολουθήστε σχολαστικά τις διαδικασίες ελέγχου και check in. Βεβαιωθείτε ότι η μηχανή και όλες οι συσκευές λειτουργούν σωστά και ότι ο εξοπλισμός ασφαλείας είναι πλήρης.

3. Μελετήστε προσεκτικά όλα όσα αφορούν στην θαλάσσια περιοχή όπου θα πλεύσετε. Βεβαιωθείτε ότι είστε καλά πληροφορημένος για όλα τα επικίνδυνα σημεία (ύφαλους, απρόβλεπτους ανέμους, παλίρροια, κτλ). Μην βασιστείτε αποκλειστικά στο GPS. Επιβεβαιώστε τα δεδομένα του και στον ιστιοπλοϊκό χάρτη.

4. Πριν σαλπάρετε, ελέγξτε τα λάδια στη μηχανή και τα φώτα πλοήγησης.

5. Ζητήστε την πρόγνωση καιρού στο τοπικό λιμεναρχείο ή στο κανάλι 16 του VHS.

6. Προσεγγίστε στα διάφορα λιμανάκια των ελληνικών νησιών προσεκτικά. Ειδικά το καλοκαίρι, η κίνηση είναι αυξημένη.

7. Προσέξτε τις λεπτομέρειες (μην πετάτε χαρτιά στη τουαλέτα, κλείστε το πιεστικό αν τελειώσει το νερό, κτλ) και γενικά προσέξτε το σκάφος σα να ήταν δικό σας.

8. Ασφαλίστε καλά το σκάφος, όταν αγκυροβολήσετε. Ρωτήστε άλλους ιστιοπλόους για πιθανούς απρόβλεπτους νυχτερινούς ανέμους και πάρτε τα κατάλληλα μέτρα.

9. Μην ζορίζετε πολύ τα πανιά και τα σχοινιά.

10. Καταγράψετε και αναφέρετε κάθε πιθανή ζημιά.